Contul tău

Cursul de vară 2018: Orar și Descrierea cursurilor

26.05.2018

Cum se desfăşoară săptămâna Cursului de vară? Ce vom face? 
 
Dați click pe linkul mai jos să vedeți orarul săptămânii. Cursurile afişate în albastru sunt cursuri în plen. Fiecare cursant îşi va alege un curs din cele listate în coloana galbenă şi un curs din cele listate în coloana verde.  
 
>> Orarul cursului de vara <<

Cursanţii pot alege două cursuri opţionale. Le-am listat ca şi cursuri galbene si cursuri verzi. Alegeţi unul dintre cursurile galbene şi unul dintre cursurile verzi.

 

Cursuri galbene


Dirijat începători - Emi Bălăceanu

E deosebit de frumos să poţi armoniza darurile mai multor cântăreţi pentru a-I cânta Domnului, dar nu e simplu!  Însă Emi Bălăceanu îşi propune să vă ajute să vă dezvoltaţi deprinderile necesare pas cu pas.  Cursul de dirijat începători îi vizează pe cei care sunt la început de drum (deprinderi de citirea notelor sunt necesare).

Dirijat avansaţi – Ken Tucker

E deosebit de frumos să poţi armoniza darurile mai multor cântăreţi pentru a-I cânta Domnului, dar nu e simplu!  Însă Ken Tucker îşi propune să vă ajute să vă dezvoltaţi deprinderile necesare pas cu pas.  Cursul de dirijat avansaţi îi vizează pe cei care au formate deja deprinderile de bază şi au ceva experienţă de dirijat.

Canto– Ruben Mureșan, Maria Moșuți și Mary Ellen Johnson

Este cântul o serie de litere şi sunete aranjate pe o melodie sau ceva mai mult decât atât?Haideţi să explorăm împreună din tainele vocii şi cum să ajungem la un cântat plin de semnificaţie.  Ruben Mureşan, Maria Moşuţi și Mary Ellen Johnson îi roagă pe cei ce vor opta pentru acest curs/atelier, să vină pregătiți cu câteva din piesele lor preferate (indiferent de stil) pentru a putea fi folosite ca material de lucru în cadrul întâlnirilor. 

Teoria muzicii (începători) – Mariana Gherasim

Uneori muzica este privită ca o taină la care iubitorii muzicii nu mai au acces dacă n-au început să o studieze în clasele mici. Cartea Teoria muzicii fără durere s-a născut din dorinţa de a ajuta aceşti doritori să pătrundă în taina muzicii, să-şi însuşească deprinderea de a citi notele şi de a învăţa astfel cântări noi. Cartea are o abordare nouă, practică, muzicală, învăţând prin experimentare, nu prin definiţii. Cursul de teorie vă va ajuta să începeţi călătoria spre citirea notelor, parcurgând împreună cu una dintre autoare  - Mariana Gherasim -primele capitole ale cărţii.

Închinarea- esență și creativitate – Richard Mauney

Sunteţi confruntaţi uneori, în biserica în care slujiţi, cu întrebări de genul: „Cum să introducem lucruri noi fără să pierdem esenţa închinării ca o comuniune cu Dumnezeu?" „Este posibil ca o biserică locală să fie zidită prin mai multe stiluri de muzică”?  „Este loc pentru o închinare mai ‚bogată’ în privinţa aceasta”? „Cum să introducem muzică nouă în biserica noastră”? Vor fi abordate şi probleme legate de planificarea serviciului de închinare şi diverse forme în închinare şi vom explora feluri potrivite şi creative de a integra arta în închinarea noastră.  Cursul este condus de Richard Mauney.

Folosirea chitării în închinare (avansaţi) - Dani Veja

Dani Veja va lucra cu chitariştii care vor să conducă cântări în biserică.  Cursul acesta nu este pentru începători, ci pentru cei care slujesc deja cu chitara. Cursul va aborda folosirea chitării acustice (solo şi ritm). 

Ansamblu instrumental – Gretty Niculescu

Acest atelier este de fapt un ansamblu şi se adresează celor care au experienţă în cântat la instrumente de suflat din lemn și instrumente cu coarde.  Pe lângă bucuria de a lucra împreună, o ţintă a ansamblului va fi să cânte o piesă sau mai multe în slujirea de duminică. Gretty Niculescu va lucra cu acest ansamblu.

Principii de bază în lucrarea muzicală cu copiii – Susan Strohschein

5 principii de baza in lucrarea muzicala de copiii – Oare, putem preda în așa fel încât copiii să rămână angajați și dornici să învețe? Ce putem schimba în abordarea noastra?

Acompaniament (avansați) – Andrei Marta

Dacă acompaniezi cântarea cu toată biserica, fie într-un grup de închinare, fie singur, sau dacă acompaniezi corul şi îţi doreşti să cânţi şi mai bine - să dai elan cântării în comun, acest curs este pentru tine.  Vei învăţa cum să fii un sprijin pentru cântarea congregaţiei sau a corului prin felul în care cânţi, cum să-ţi îmbunătăţești citirea de partituri și cântatul după ureche.  Acest curs va fi condus de Andrei Marta.

Aranjamente– Dor Niculescu

Dacă ai scris partituri pentru ansamblu de voci mixte sau egale, cu sau fără  acompaniament de pian sau alte instrumente, vino la cursul de Aranjamente.  Dor Niculescu te va ajuta să îţi şlefuieşti deprinderile de a scrie aranjamente.

 

Cursuri verzi


Creaţia de cântări noi – Emi și Alina Bălăceanu și Ken Tucker

Acest atelier se adresează celor care vor să-şi dezvolte abilitatea de a compune cântări pentru biserica de astăzi.  Am fost foarte încurajaţi văzând atâţia oameni interesaţi să creeze cântări noi.  Ne rugăm ca timpul petrecut împreună cu Emi și Alina Bălăceanu și Ken Tucker să vă pregătească şi să vă echipeze pentru a rodi în această direcţie creativă.

Blockflote începători - Mariana Gherasim

Îţi doreşti să înveţi să cânţi la un instrument şi nu ai avut încă ocazia? Îţi oferim prilejul acesta la atelierul de blockflote. Este un instrument uşor de învăţat, uşor de transportat şi la un preţ accesibil. Mariana Gherasim va preda acest curs. Veţi primi instrumente cu care să cântaţi în timpul săptămânii.

Formaţii vocale în închinare -  Richard Mauney

Cum pot ansamblurile vocale mici din biserică să dea ce au cel mai bun pentru conducerea închinării în biserică? Cântând în formaţii mici, vă veţi bucura de cântare şi de o înţelegere mai profundă despre conducerea închinării.   Richard Mauney va conduce acest curs.

Folosirea chitării în închinare (începători) - Dani Veja

Dani Veja va lucra cu cei care vor să învețe principiile de bază ca să cânte la chitară.  Cursul acesta este pentru începători.  Cursul va aborda folosirea chitării acustice (solo şi ritm). 

Formații instrumentale în închinare “unplugged” - Flavius Ibănișteanu

Profesorul acestui curs va lucra cu cei care cânta la chitară (acustică şi bas), la hand drums (cajon, bongos, djembe) şi la keyboard.  Cursanții vor dobândi deprinderi necesare pentru a cânta împreună în sprijinirea cântărilor în comun.

Ansamblu de blockflote – Susan Strohschein

Dacă ai o oarecare experiență cu blockflote şi dacă citești notele la prima vedere (oareşcum), te așteptăm să cânți în acest ansamblu de patru voci: blockflote sopran, alto, tenor şi bas. Asigurăm instrumentele pentru săptămâna cursului.  Ce ne lipsește din virtuozitate se compensează prin bucurie!

Acompaniament (începători) – Dor Niculescu

Dor Niculescu îi va ajuta pe cei care vor să învețe principii de bază pentru a acompania la pian cântarea în comun.  Cursul se adresează celor care au experiență cu citirea partiturilor, dar îi vizează și pe cei care acompaniază biserica după ureche.

Noţiuni de Improvizaţie pentru instrumente cu coarde și de suflat– Andrei Marta

Cei care cântă la instrumente cu coarde sau de suflat sunt invitaţi la acest curs să înveţe diverse modalități de a improviza în mai multe stiluri şi să scrie propriile acompaniamente sau linii melodice pentru instrumentul lor. O înţelegere a noţiunilor de bază ale armoniei sau ale teoriei muzicii constitue un avantaj, dar nu este obligătorie.  Acest curs va fi condus de Andrei Marta.

Elemente de bază ale limbajului surzilor - Laura Tucker 

Soția fratelui Ken Tucker, Laura, este implicată de mulți ani în slujire cu surzii. În Cluj, ea slujește la Biserica Surzilor, care se întâlnește la Biserica Baptistă Mănăștur. În acest atelier, Laura îți oferă prilejul de a învăța despre cultura surzilor şi de a face primii paşi în însuşirea limbajului gestual.  Pe lângă memorarea unor cântări şi psalmi, veţi aborda un vocabular minim pentru conversaţii simple în limbajul gestual.

Canto– Ruben Mureșan, Maria Moșuți și Mary Ellen Johnson

Este cântul o serie de litere şi sunete aranjate pe o melodie sau ceva mai mult decât atât?Haideţi să explorăm împreună din tainele vocii şi cum să ajungem la un cântat plin de semnificaţie.  Ruben Mureşan, Maria Moşuţi și Mary Ellen Johnson îi roagă pe cei ce vor opta pentru acest curs/atelier, să vină pregătiți cu câteva din piesele lor preferate (indiferent de stil) pentru a putea fi folosite ca material de lucru în cadrul întâlnirilor. 

 

Keywords: Cursul de vara Jubilate, cursuri optionale, descrierea cursurilor, orar