Care este cel mai important grup muzical din biserică?

Care este cel mai important grup muzical din biserică?

by | Nov 22, 2017

Cel mai important grup muzical din biserică – oare care este? …. oare am putea spune că cel mai important grup muzical din biserică este întreaga biserică?

Întrebarea . . .

Cel mai important grup muzical din biserică – oare care este? Cum ai răspunde la această întrebare? Poate te gândești imediat la cor. Alții s-ar putea să zică: o echipă vocală / instrumentală care stă în faţă. Poate sunt unii care se gândesc chiar la fanfară. Oare ne ajută Cuvântul lui Dumnezeu să răspundem la această întrebare?

Răspunsul . . .

Cuvântului grecesc leitourgia este tradus „închinare” sau „slujire” în Scriptură (Faptele 13:2; Filipeni 2:17; 2 Corinteni 9:12). Literal, leitourgia înseamnă „munca sau acţiunea oamenilor”. În sensul acesta, Biblia ne reaminteşte că închinarea este pentru toţi credincioşii care slujesc înaintea lui Dumnezeu.

Din acest cuvânt, leitourgia, oare am putea spune că cel mai important grup muzical din biserică este întreaga biserică?

Din Scriptură înțelegem, de asemenea, că fiecare credincios este un preot înaintea lui Dumnezeu, care are acces în faţa Lui prin lucrarea Marelui nostru Preot, Domnul Isus Cristos (1 Petru 2:5, 9-10; Evrei 10:19-22).

Fiecare credincios oferă „o jerftă de laudă” (Evrei 13:15). Cântarea din partea comunității întregi este un mod prin care Îi dăruim lui Dumnezeu „jertfa laudelor” noastre.

Cântarea oferă într-un mod unic posibilitatea ca întreaga comunitate să-şi ridice glasul împreună în închinare. Într-adevăr, biserica, adică adunarea credincioșilor, este cel mai important grup muzical în orice comunitate de credincioși.

Aplicația . . .

Care ar trebui să fie răspunsul meu? Dacă cel mai important grup muzical din biserică este întreaga adunare, ce înseamnă lucrul acesta pentru mine și pentru biserica mea?

Haideți să considerăm niște aspecte relevante și aplicabile:

Conținutul biblic:

Conținutul cântărilor comune trebuie întotdeauna să reflecte adevărul biblic. Noi am subliniat dintotdeauna faptul că e necesar ca piesele să fie evaluate din punct de vedere teologic. Textele cântărilor alese pentru biserică ar trebui să reflecte întotdeauna adevărul Cuvântului lui Dumnezeu și al doctrinei solide. Ne uităm la texte cu întrebări de genul: Textul piesei Îl onorează pe Dumnezeu? Textul este constructiv, edificator, ziditor sufleteşte?

Închinarea ca un dialog între Dumnezeu și poporul Său:

În planificarea unui serviciu de închinare și în alegerea cântărilor, ar trebui întotdeauna să privim închinarea adunării ca pe un dialog, o conversație – între Dumnezeu și poporul Său. De exemplu, în multe cântări noi Îi vorbim lui Dumnezeu – ne exprimăm închinarea direct lui Dumnezeu.

În acest sens, în dialogul închinării noi ne rugăm prin cântări, Îl lăudăm prin cântări, Îi mărturisim păcatele, ne exprimăm dedicarea față de Dumnezeu. În alte cântări, însă, Dumnezeu ne vorbește nouă – atunci când cântările sunt inspirate din Cuvântul Său și sunt îndreptate către noi de la El.

Sunt cântări în care îndemnăm adunarea, direcția cântării fiind „orizontală” în sensul acesta. Un exemplu este „Fiți tari în Domnul”.

De multe ori, un cuvânt foarte scurt spus adunării, sau un pasaj din Scriptură pentru un set de cântări, poate fi de ajutor în recunoașterea „direcției” cântării – modul în care cântarea noastră face parte din această conversație între noi și Dumnezeu – dacă exprimă o rugăciune, de exemplu.

  • Poți numi câteva cântări din repertoriul bisericii tale care să reprezinte „răspunsul” nostru? – în special cântări prin care ne exprimăm dedicarea față de Dumnezeu?
  • Poți numi alte cântări în care Dumnezeu ne vorbește?
  • Poți numi cântări în care ne adresăm credincioșilor?

Diversitatea în Trupul lui Cristos:

Fiecare biserică locală este formată din urmași ai lui Cristos, destul de diferiți în ceea ce privește vârsta, experiențele lor cu Dumnezeu, maturitatea spirituală și chiar preferințele personale pentru anumite genuri sau stiluri de muzică.

Prin urmare, alegerea cântărilor ar trebui să reflecte această diversitate – prin cântări care sunt mai moderne și prin cântări care sunt mai vechi sau tradiționale.

O diversitate a stilurilor cântărilor ar putea ajuta oamenii să rămână implicați în cântare.Este important ca piesele alese să includă și cântări scrise de români, atât din generațiile trecute, cât și din generația actuală.

  • Poți numi câteva cântări scrise de români, cântate de biserica ta? Sunt printre ele cântări scrise în ultimii 10 ani?

Cântări care să poată fi cântate de întreaga biserică:

Cântările alese trebuie să fie scrise astfel încât să poată fi cântate de întreaga biserică. Ar trebui, de exemplu, să evităm cântările prea solistice – care sunt adeseori prea dificil de cântat cu întreaga adunare, din cauza unui ritm sau a unei melodii complexe.

Ar trebui să alegem cântări care melodic sunt destul de previzibile, astfel încât să poată fi învățate bine și relativ ușor. Registrul melodic mediu al piesei ar trebui, de asemenea, să permită celor mai mulți din biserică să poată cânta cu ușurință.

Melodia nu ar trebui să aibă note prea înalte sau prea joase, sau fraze muzicale care stau în registrul acut prea mult timp. Un acompaniament instrumental adecvat și sigur va ajuta întreaga biserică să cânte. Acest lucru ar putea fi făcut cu pianul, cu orga sau cu alte instrumente care pot sprijini cântarea.

Timpul alocat pentru cântarea cu toată biserica:

Într-un serviciu de închinare, în majoritatea cazurilor, va fi alocat mai mult timp pentru cântarea cu întreaga biserică, în comparație cu muzica oferită de cor sau de ansamblu instrumental sau vocal.

  • Gândește-te la un serviciu de duminică dimineața din biserica ta. Aproximativ câte cântări sunt alese pentru cântarea cu întreaga biserică? Câte cântări sunt cântate doar de cor sau de un ansamblu vocal?

Echilibru în conținutul cântărilor:

Ținând cont de întreaga viață spirituală a bisericii locale, ar trebui să ne străduim să avem un echilibru între conținutul subiectiv și cel obiectiv al cântărilor. Aceasta înseamnă că ar trebui să alegem atât cântări de tip mărturie personală, cât și cântări cu un conținut biblic obiectiv – cântări care spun despre atributele lui Dumnezeu și caracterul Său.

  • Poți numi câteva cântări din repertoriul bisericii tale care au o natură mai obiectivă – cântări care exprimă adevărul obiectiv despre Dumnezeu și caracterul Său?
  • Poți numi cântări care sunt destul de personale și de natură mai subiectivă – care exprimă mai mult despre experiența personală a cuiva în a-L cunoaște și a-L urma pe Cristos?

Învățarea cântărilor noi cu biserica:

Când găsim cântări frumoase și potrivite, bineînțeles că dorim să le introducem în biserică. Dar cât de des este bine să introducem cântări noi, și cum să le introducem? Fiecare biserică este diferită în privința aceasta; dar în general, tindem să introducem prea des cântări noi.

Pentru ca o cântare nouă să fie bine însușită și cântată „cu toată inima”, biserica are nevoie de mult timp. O cântare nouă trebuie cântată frecvent în primele luni. Poate abia după un an, o cântare devine într-adevăr „a bisericii”. Cântările noi pot fi intoduse prin mai multe moduri: un solo vocal, un solo instrumental (melodia cântării), cu ajutorul corului, a unei formații vocale mici, sau la alte întâlniri ale bisericii.

O colecție de cântări pentru biserică:

O colecție tipărită de cântări comune este o foarte bună resursă pentru a menține diversitatea în alegerea cântărilor – în special prin varietatea subiectelor. Colecția poate oferi, de asemenea, o varietate de stiluri și de aranjamente potrivite pentru întreaga biserică.

Poate fi o experiență minunată atunci când majoritatea celor ce participă la un serviciu de biserică țin o carte în mână în timp ce cântă; acest lucru ar putea încuraja – pe cei deprinși – să cânte armonia cântărilor.

În concluzie, adunarea credincioșilor este cel mai important grup muzical din fiecare biserică. Dumnezeu să ne ajute să slujim în așa fel încât să cânte toată adunarea cu toată inima!

Tot ce are suflare – și toți cei ce au suflare – să laude pe Domnul!

Dă click aici ca să citești despre Culegerea Jubilate vol. 2 și vol. 1, o resursă minunată pentru biserica ta!

Richard Mauney, noiembrie 2017

Ultimele articole


Cine a stins luminile?

Bob Kauflin, articolul "Who Turned the Lights Out?" publicat pe site-ul www.worshipmatters.com Cu ceva vreme în urmă, Brad mi-a trimis următoarea întrebare: Se pare că în biserica noastră începe să se anime o dezbatere privitoare la stingerea luminilor în sală cu...

Răspunsuri întrebări masă rotundă

În cadrul Cursului de vară 2020, am primit un număr destul de mare de întrebări.  Însă, din păcate, timpul a fost scurt si nu am reușit să vă răspundem la toate întrebările.  În cadrul acestui articol vom prezenta răspunsurile aferente fiecărei întrebări ce nu a primit un răspuns în cadrul mesei rotunde.

De ce încă o carte de cântări? . . . avem Powerpoint-uri!

Chiar mai avem nevoie astăzi de cărți de cântări în biserică? Iată câteva idei – de ce este bine, chiar și în bisericile de astăzi, să folosim cărți de cântări!

Funia împletită în trei nu se rupe ușor…

Mulți ne întreabă cu ce anume ne ocupăm la Jubilate și cum se pot ruga pentru noi. Cu ocazia aceasta, vrem să vă mulțumim pentru susținerea lucrării la care Dumnezeu ne-a chemat și să vă spunem cu ce ne ocupăm în mod deosebit.

Ce se face la Cursul de vara Jubilate?

Poate te intrebi, ce se face la Cursul de vara Jubilate? Postam inca o poezie scrisa de Alex Lacatus din Iasi care descrie aceasta saptamana binecuvintata.

O scrisoare deschisă către muzicieni

Am dori să vă descriu, pe scurt, drumul anevoios și lung pe care îl face o partitură până ajunge la dumneavoastră.

Keith Getty despre compunerea imnurilor pentru Biserică

Getty are două scopuri călăuzitoare. „Încercăm să scriem adevăruri teologice şi biblice cu relevanţă zilnică, aşa cum a făcut şi Charles Wesley. Încerc să scriu melodii pe care să le poată cânta un grup mare de oameni. Acesta este filtrul meu: Pot cânta toate vârstele melodia aceasta?

Cine a stins luminile?

Cine a stins luminile?

Bob Kauflin, articolul "Who Turned the Lights Out?" publicat pe site-ul www.worshipmatters.com Cu ceva vreme în urmă, Brad mi-a trimis următoarea întrebare: Se pare că în biserica noastră începe să se anime o dezbatere privitoare la stingerea luminilor în sală cu...

Răspunsuri întrebări masă rotundă

Răspunsuri întrebări masă rotundă

În cadrul Cursului de vară 2020, am primit un număr destul de mare de întrebări.  Însă, din păcate, timpul a fost scurt si nu am reușit să vă răspundem la toate întrebările.  În cadrul acestui articol vom prezenta răspunsurile aferente fiecărei întrebări ce nu a primit un răspuns în cadrul mesei rotunde.

Funia împletită în trei nu se rupe ușor…

Funia împletită în trei nu se rupe ușor…

Mulți ne întreabă cu ce anume ne ocupăm la Jubilate și cum se pot ruga pentru noi. Cu ocazia aceasta, vrem să vă mulțumim pentru susținerea lucrării la care Dumnezeu ne-a chemat și să vă spunem cu ce ne ocupăm în mod deosebit.

Ce se face la Cursul de vara Jubilate?

Ce se face la Cursul de vara Jubilate?

Poate te intrebi, ce se face la Cursul de vara Jubilate? Postam inca o poezie scrisa de Alex Lacatus din Iasi care descrie aceasta saptamana binecuvintata.