Keith Getty despre compunerea imnurilor pentru Biserică

Keith Getty despre compunerea imnurilor pentru Biserică

by | Apr 16, 2012

Getty are două scopuri călăuzitoare. „Încercăm să scriem adevăruri teologice şi biblice cu relevanţă zilnică, aşa cum a făcut şi Charles Wesley. Încerc să scriu melodii pe care să le poată cânta un grup mare de oameni. Acesta este filtrul meu: Pot cânta toate vârstele melodia aceasta?

Vă oferim acest articol în care veţi găsi ideile lui Keith Getty cu privire la cântarea în comun. Cântarea lui “Speranţa mea” se găsește în Culegerea “Jubilate”. În curând va apărea “Puterea crucii” în seria noastră “De laudă slavei Sale”, pentru corul bisericii. Nu demult am tradus “Ridică-te, Oştirea lui Cristos!” (“O Church Arise”).

Acest articol a fost scris de Joan Huyser-Honig, şi a fost publicat pe site-ul Institutului Calvin de Închinare Creştină. Daţi click aici să citiţi articolul în original.

Getty despre compunerea imnurilor pentru Biserică

Joan Huyser Honig

Portret

Probabil că aţi remarcat numele lui Keith Getty pentru prima dată când aţi cântat Speranţa mea e în Isus (In Christ Alone).  Acesta a fost primul imn pe care compozitorul  şi aranjorul  irlandez l-a scris împreună cu Stuart Townend, compozitorul, liderul de închinare şi textierul britanic.

Getty, care a crescut cântând imnuri şi parafrazări versificate ale psalmilor într-o biserică prezbiteriană, a început să fie devreme recunoscut datorită aranjamentelor corale pe care le-a orchestrat ca bandă sonoră pentru film.  De asemenea, a scris partituri, a organizat concerte şi a realizat albume, ca Seria New Irish Hymns, în care şi-a prezentat propriile compoziţii.

Mai multe experienţe însă l-au atras pe Getty înapoi la rădăcinile lui în cântatul imnurilor cu toată adunarea. Pastorul lui din Belfast nu putea găsi imnuri care să se potrivească cu mesajele sale biblice; astfel  l-a îndemnat pe Getty să scrie cântări noi. Getty a observat că bunicul lui, chiar afectat de senilitate, putea să-şi aducă aminte cântarea Iubire, Tu în veci mă ţine (O Love That Wilt Not Let Me Go), precum şi alte imnuri pe care le-a învăţat în perioada copilăriei.

Iar apoi, Keith s-a îndrăgostit de Kristyn Lennox, o cântăreaţă talentată care avea darul compoziţiei şi era lider de închinare. Pentru nunta lor în 2004, au ales O,Tu, care cobori din înălţimi, (O Thou Who Camest from Above), un imn-rugăciune a lui Charles Wesley, pentru a cere călăuzirea şi inspiraţia Duhului Sfânt.

Keith şi Kristyn au hotărât să-şi pună laolaltă darurile în slujba compunerii unor imnuri moderne pentru biserică, imnuri pe care oameni de toate vârstele să le poată cânta în închinare. Până la urmă, explică Keith, “ceea ce cântăm devine gramatica crezului nostru.”

Adevăruri biblice, poezie contemporană

“În ultimele sute de ani, închinarea creştină nu a fost aşa de superficială cum este astăzi. Deşi creştinismul este mai universal decât oricând, este dezamăgitor felul  în care oamenii îşi înţeleg crezurile şi Biblia”, spune el.

Fie că scrie imnuri împreună cu soţia lui sau cu Townend, Getty are două scopuri călăuzitoare. „Încercăm să scriem adevăruri teologice şi biblice cu relevanţă zilnică, aşa cum a făcut şi Charles Wesley. Încerc să scriu melodii pe care să le poată cânta un grup mare de oameni. Acesta este filtrul meu: Pot cânta toate vârstele melodia aceasta?

„Din punctul de vedere al versurilor, folosim termeni biblici în formă poetică – pentru a oferi versurilor nobleţe şi credibilitate artistică. Scriem însă folosindu-ne de limbajul actual pe care şi l-ar putea imagina cu uşurinţă oricine”.

Un vers care spune „Înspre Dumnezeu a mea inimă înalţă-se” nu vom folosi. Însă versul „De teamă sunt eliberat doar prin puterea lui Isus” e destul de apropiat de modul cotidian de a vorbi, chiar dacă s-ar putea spune că e mai poetic decât limbajul vorbit, spune el. 

Datorită moştenirii lor irlandeze, nu este de mirare că soţii Getty apelează adesea la puterea pildei, a  povestirii. „Oamenii vor cânta la nesfârşit ceva ce îi poartă printr-o poveste”, spune Keith Getty.  Puterea crucii (The Power of the Cross), îi poartă pe închinători pe drumul pe care Cristos l-a parcurs de la Ghetsimani la Calvar.

„Atunci când am îndoieli cu privire la Credinţa creştină, în contextul unui pluralism moral, şi când mi-e încercată credinţa, găsesc în viaţa lui Cristos o evidenţă incontestabilă şi o putere irezistibilă ce nu poate fi ignorată” spune el.

Melodii pentru toate generaţiile

Soţii Getty sunt tot timpul în căutarea unor idei noi pentru melodiile lor. Foarte rar găsesc inspiraţie în muzica creştină contemporană, deoarece „ea constă mai mult în imitaţii ale pieselor din ultimii 5-10 ani”.

În schimb ei caută melodii ce transcend generaţiile şi se regăsesc în multe stiluri, de exemplu melodii din folclor.  

„Majoritatea imnurilor noastre cele mai bune sunt bazate pe melodii din folclor şi au tendinţa să fie la fel de accesibile atât formaţiilor rock sau pop, cât şi orgilor şi corurilor şi aranjamentelor orchestrale. 
Cel mai cunoscut imn irlandez, Fii a mea lumină (Be Thou my vision), a fost înregistrat de peste 100 de ori într-un deceniu, în stiluri precum: grunge (un gen provenit din rock), pop, rock sau echipe de închinare… Se spune că melodia şi versurile acestui imn datează din secolul V”.

Deoarece a crescut cu imnuri şi niciodată nu a ascultat muzică pop, lui Getty i-a luat mai mult timp să înveţe să scrie în stiluri mai populare. A învăţat acest lucru de la compozitori precum George Gershwin , care la rândul lui s-a inspirat din folclor, jazz şi muzică clasică europeană. Un alt compozitor de la care îşi împrospătează Getty ideile muzicale este cântăreţul englez de muzică folk, Kate Rusby.

Puterea crucii (The Power of the Cross), este o încercare de a crea o baladă clasică, folosind paşii simpli pe care i-a folosit Gershwin. Structura armonică este după modelul lui Handel. Urmăriţi versurile. Melodia din strofe este treptată, fără salturi melodice, dar am construit un refren mai extins. Este o combinaţie neobişnuită a unei balade clasice pe o structură de acorduri baroce”, spune Getty.

În procesul de a compune cântece împreună cu Kristyn pentru turneele susţinute de African Children’s Choir, a devenit mai conştient de ritm şi a primit inspiraţie pentru mare parte din muzica lor pentru copii.

Getty împrumută idei din imnodie. „Am fost foarte influenţat de intonarea psalmilor în biserică în perioada copilăriei. În cântarea Ridică-te, Oştirea lui Cristos! (O Church Arise), am încercat să imit un imn luteran, aşa cum ar suna într-un stil modern. Îmi place imnodia. Noi căutăm să o păstrăm nu de dragul conservării, ci o redescoperim aşa încât să o putem transmite vie generaţiei următoare”.

Uşor de cântat şi de folosit

Din experienţa conducerii închinării, Keith şi Kristyn Getty au învăţat că adesea este dificil să găseşti o cântare potrivită pentru anumite părţi ale serviciului religios. Ei întreabă pe pastori sau teologi ce ar trebui să cânte congregaţia lor.

Keith spune că este influenţat în modul de orchestrare al unei melodii de felul în care crede că va fi folosit în închinare.  El încearcă să simplifice muzica, astfel încât biserica să nu aibă nevoie de multe instrumente, oameni, abilităţi sau mult timp de repetiţie pentru a putea asimila cântarea prezentată. Congregaţia învaţă cântările uşor dacă melodia este cantabilă şi dacă fiecare strofă are aceeaşi structură. 

El sugerează că piesele folosite la încheierea serviciului, solo-urile sau cântarea de la Cina Domnului impune o altă abordare, posibil mai puţine instrumente. Cheia este aceasta: muzica trebuie să slujească, nu să distragă atenţia adunării.În 2006, familia Getty se mută în Statele Unite pentru 2 ani, cu scopul de a organiza turnee şi de a învăţa pe alţii. Ei sunt sprijiniţi de biserica Parkside, Cleveland, să-şi folosească darurile de a compune şi de a preda. 

„Scopul meu este să scriu anual 12 cântece care să fie de folos la un număr cât mai mare de biserici. Doresc să-mi îmbunătățesc modul de a compune şi sper ca aceste cântece să crească în popularitate şi să fie traduse în cât mai multe limbi”.

„Biserica Parkside ne este de un real sprijin. Nu simţim nici o forţare din partea lor în ce priveşte performanţa noastră. Ei acceptă să fie cobaiul nostru pentru noile cântece. Testul final al noilor imnuri este să-i învăţăm pe ei să le cânte”, spune Getty.

Începe o dezbatere

Puteţi tipări aceste gânduri pentru întâlnirile dumneavoastră cu comitetul, cu liderii, cu echipele de închinare sau cu grupurile muzicale. Următoarele întrebări vor aduce discuţii despre cântecele şi imnurile folosite în închinare.

  • Ce anume dezvăluie cântările preferate ale bisericii tale despre teologia ei? În ce fel modelează ele gândirea adunării cu privire la Dumnezeu, la rugăciune şi la trăirea după voia Lui?
  • Aproximativ a câta parte din muzica bisericii tale ai pune-o în categoria imnurilor? Dacă folosiţi imnuri în închinare, de ce o faceţi? Genul de imnuri pe care-l folosiţi vorbeşte tuturor generaţiilor?

Împărtăşeşte-ne din experienţa ta

Care este cea mai bună cale pe care ai găsit-o de a prezenta şi discuta principii despre cea mai potrivită muzică pentru biserica ta? Te rugăm să ne scrii, pentru a putea împărtăşi la cât mai mulţi despre modurile de comunicare ale principiilor pe care le-ai descoperit. Fie că faci acest lucru sau ne scrii alte modalităţi de abordare, ne-am bucura să le împărtăşeşti cu noi. 

Ai găsit vreo resursă – vizuală, online, media, materiale tipărite sau seminarii – care a ajutat biserica ta să înţeleagă de ce şi cum să aducă schimbări în cântatul adunării?

Dacă aţi făcut sondaj în diferite grupe de vârstă ale bisericii tale legat de cântările lor preferate în închinare, ce diferenţe şi similarităţi aţi descoperit? Cum anume aţi făcut publice rezultatele sondajului şi în ce mod aţi abordat  diferenţele dintre generaţii? 

Ultimele articole


Cine a stins luminile?

Bob Kauflin, articolul "Who Turned the Lights Out?" publicat pe site-ul www.worshipmatters.com Cu ceva vreme în urmă, Brad mi-a trimis următoarea întrebare: Se pare că în biserica noastră începe să se anime o dezbatere privitoare la stingerea luminilor în sală cu...

Răspunsuri întrebări masă rotundă

În cadrul Cursului de vară 2020, am primit un număr destul de mare de întrebări.  Însă, din păcate, timpul a fost scurt si nu am reușit să vă răspundem la toate întrebările.  În cadrul acestui articol vom prezenta răspunsurile aferente fiecărei întrebări ce nu a primit un răspuns în cadrul mesei rotunde.

Care este cel mai important grup muzical din biserică?

Cel mai important grup muzical din biserică – oare care este? …. oare am putea spune că cel mai important grup muzical din biserică este întreaga biserică?

De ce încă o carte de cântări? . . . avem Powerpoint-uri!

Chiar mai avem nevoie astăzi de cărți de cântări în biserică? Iată câteva idei – de ce este bine, chiar și în bisericile de astăzi, să folosim cărți de cântări!

Funia împletită în trei nu se rupe ușor…

Mulți ne întreabă cu ce anume ne ocupăm la Jubilate și cum se pot ruga pentru noi. Cu ocazia aceasta, vrem să vă mulțumim pentru susținerea lucrării la care Dumnezeu ne-a chemat și să vă spunem cu ce ne ocupăm în mod deosebit.

Ce se face la Cursul de vara Jubilate?

Poate te intrebi, ce se face la Cursul de vara Jubilate? Postam inca o poezie scrisa de Alex Lacatus din Iasi care descrie aceasta saptamana binecuvintata.

O scrisoare deschisă către muzicieni

Am dori să vă descriu, pe scurt, drumul anevoios și lung pe care îl face o partitură până ajunge la dumneavoastră.

Cine a stins luminile?

Cine a stins luminile?

Bob Kauflin, articolul "Who Turned the Lights Out?" publicat pe site-ul www.worshipmatters.com Cu ceva vreme în urmă, Brad mi-a trimis următoarea întrebare: Se pare că în biserica noastră începe să se anime o dezbatere privitoare la stingerea luminilor în sală cu...

Răspunsuri întrebări masă rotundă

Răspunsuri întrebări masă rotundă

În cadrul Cursului de vară 2020, am primit un număr destul de mare de întrebări.  Însă, din păcate, timpul a fost scurt si nu am reușit să vă răspundem la toate întrebările.  În cadrul acestui articol vom prezenta răspunsurile aferente fiecărei întrebări ce nu a primit un răspuns în cadrul mesei rotunde.

Funia împletită în trei nu se rupe ușor…

Funia împletită în trei nu se rupe ușor…

Mulți ne întreabă cu ce anume ne ocupăm la Jubilate și cum se pot ruga pentru noi. Cu ocazia aceasta, vrem să vă mulțumim pentru susținerea lucrării la care Dumnezeu ne-a chemat și să vă spunem cu ce ne ocupăm în mod deosebit.