Închinare și Cuvântul lui Dumnezeu

Data articolului: 08/11/2011 14:30:48

În cartea Însetat după Dumnezeu, John Piper ne dă o imagine bogată a închinării, care aduce împreună Adevărul lui Dumnezeu, Duhul lui Dumnezeu, duhul nostru uman şi răspunsurile noastre felurite de bucurie, reverenţă, mulţumire, consacrare şi ascultare.

În cartea Însetat după Dumnezeu, John Piper ne dă o imagine bogată a închinării, care aduce împreună Adevărul lui Dumnezeu, Duhul lui Dumnezeu, duhul nostru uman şi răspunsurile noastre felurite de bucurie, reverenţă, mulţumire, consacrare şi ascultare.  Este o imagine a felului în care este încălzită o cameră.  Ce avem într-o asemenea imagine? Avem combustibilul (lemnul) care arde, focul, furnalul sau soba, şi căldura care rezultă.

 ,,Combustibilul închinării este viziunea adevărată despre măreţia lui Dumnezeu – adevărul lui Dumnezeu; focul care face combustibilul să ardă cu putere este atingerea Duhului Sfânt;
furnalul pus din nou în funcţiune şi încălzit prin focul adevărului este duhul nostru reînnoit; iar căldura sentimentelor noastre care rezultă este închinarea puternică ce se manifestă sub forma mărturisirilor noastre, a tânjirilor, a aclamaţiilor, a lacrimilor, a cântecelor şi strigătelor noastre, a capetelor noastre plecate, a braţelor ridicate şi a vieţilor noastre trăite în ascultare.”
– John Piper. Însetat după Dumnezeu.  Braşov: Editura Neemia, 2005, 78

Cum este Cuvântul lui Dumnezeu combustibilul închinării?

1. Cuvântul este temelia pentru închinarea personală – închinare ca mod de viaţă.
Citirea şi meditaţia din Cuvântul lui Dumnezeu ‚hrăneşte’ comuniunea mea zilnică cu Dumnezeu; este “lumină pe cărarea mea”.

Dă un exemplu concret şi recent în care Dumnezeu ţi-a vorbit despre ceva specific  prin Cuvântul Lui.

2. Cuvântul este temelia pentru Revelaţie şi Răspuns în experienţele de închinare comunitară.
Dacă ne gândim la închinare ca revelaţie şi răspuns, atunci principalul mod în care Dumnezeu ne vorbeşte sau Se descoperă pe Sine este prin Scriptură.   În închinarea comunitară aceasta înseamnă mai mult decât faptul că Dumnezeu vorbeşte prin  predică sau prin timpul de învăţătură.  Scriptura este de asemenea temelia diverselor moduri in care răspundem în închinare.

Menţionează câteva atribute ale lui Dumnezeu care au semnificaţie deosebită pentru tine şi care sunt revelate prin Scriptură.

3. Cuvântul este punctul de pornire pentru structură sau formă în închinare.
Câteva exemple ar fi Psalmul 95, Isaia 6, şi Tatăl nostru din Matei 6

Menţionează o experienţă în închinare în care un pasaj din Scriptură a dat unitate structurii închinării, a îmbunătăţit experienţa întreagă.

4. Cuvântul este punctul de pornire pentru felurite exprimări în închinarea noastră.

Exemple:
 • Citirea din Cuvânt – un individ sau în comun;   unison sau în formă responsorială
 • Cântarea din Cuvânt – direct din Scriptură;  parafrazată sau inspirată din Scriptură; cântată spontan din Scriptură.
 • Cuvântul lui Dumnezeu comunicat prin dramă, prin pantomimă, sau prin imagini – video, picturi, poze
Menţionează câteva moduri felurite în care Cuvântul lui Dumnezeu este citit, cântat sau prezentat în închinarea comunitară.

5. Cuvântul lui Dumnezeu este punctul de pornire pentru evaluarea şi alegerea cu grijă a celor mai potrivite expresii pentru închinarea noastră – cântări, alte expresii artistice.
Expresiile sunt evaluate şi alese cu grijă cu privire la conţinutul lor biblic şi la fidelitatea adevărului biblic.

Să ne întoarcem la afirmaţia lui John Piper şi să ne gândim la experienţele în închinare din bisericile în care slujim:
 • Câtă atenţie este dată combustibilului închinării, Cuvântul lui Dumnezeu, în închinare?
 • În ce feluri trebuie dată o atenţie şi mai mare Cuvântului lui Dumnezeu în conţinutul închinării?
 • Care sunt câteva moduri prin care ai văzut Duhul Sfânt lucrând în închinarea comunitară, însufleţind inimile celor prezenţi la închinare?  Trebuie să avem mare grijă la „evaluarea” experienţelor în închinare bazate pe semne exterioare.
 • Descrie exprimări diverse (moduri specifice) în închinarea voastră ca şi biserică.
 • În care din aceste exprimări există nevoia de a mări diversitatea, astfel încât să fie incluse atât implicarea minţii cât şi a sentimentelor?
 • Menţionează câteva moduri care îmbogăţesc structura închinării, prin care credincioşii pot fi încurajaţi în exprimările diferitelor sentimente în închinare?
 • În ce cazuri muzica devine „combustibilul închinării”?
 • Care sunt câteva implicaţii negative atunci când muzica devine „combustibilul închinării”?
Cuvinte cheie: închinare, john piper,
Adaugă un comentariu
Numele tău:
Alte articole

Cele mai noi articole

Care este cel mai important grup muzical din biserică?
Cel mai important grup muzical din biserică – oare care este? .... oare am putea spune că cel mai important grup muzical din biserică este întreaga biserică? Citește mai mult »
Data articolului: 22/11/2017 00:00:00 |
De ce încă o carte de cântări? . . . avem Powerpoint-uri!
Chiar mai avem nevoie astăzi de cărți de cântări în biserică? Iată câteva idei – de ce este bine, chiar și în bisericile de astăzi, să folosim cărți de cântări! Citește mai mult »
Data articolului: 11/07/2017 13:06:28 |
Funia împletită în trei nu se rupe ușor...
Mulți ne întreabă cu ce anume ne ocupăm la Jubilate și cum se pot ruga pentru noi. Cu ocazia aceasta, vrem să vă mulțumim pentru susținerea lucrării la care Dumnezeu ne-a chemat și să vă spunem cu ce ne ocupăm în mod deosebit. Citește mai mult »
Data articolului: 21/05/2017 15:42:22 |
A cord of three strands is not easily broken
Many ask us what we’re up to at Jubilate and how they can pray for us. We’re working on volume 2 of Culegerea Jubilate – a book of hymns for the entire church. We have a firm conviction that the most important music group in the church is the congregation. Citește mai mult »
Data articolului: 23/10/2016 20:35:39 |
Sfinţească-Se Numele Tău
Traducerea unei predici a fratelui Tim Keller, pastorul bisericii Redeemer Presbyterian Church din New York City. Citește mai mult »
Data articolului: 24/07/2015 16:07:57 |