Ce trăsături va lua juriul în considerare?
Criterii muzicale
Biserica este alcătuită din credincioşi de toate vârstele şi cu experienţe felurite, prin urmare cântarea în comun ar trebui să exprime închinarea întregii adunări. Oferim câteva trăsături generale pentru cântarea în comun, structurate în 3 puncte: textul, melodia şi potrivirea între text şi melodie.
1. Textul
Vom urmări ca mesajul cântării să fie în concordanţă cu adevărul biblic, onorant pentru Dumnezeu şi ziditor pentru credincioşi în toată diversitatea reflectată ca vârstă şi experienţă. Vom folosi un limbaj frumos şi o exprimare proaspătă a spiritualităţii creştine.
2. Muzica
O melodie potrivită pentru biserică este cantabilă şi uşor de memorat. Ea poate fi cântată comod, nici prea sus, nici prea jos: sugerăm o întindere între notele sib şi mib2. Melodiile care „se lipesc uşor” de inima noastră au fraze care se repetă şi au o anumită coerenţă, o legătură a ideilor muzicale întrebuinţate, atât ritmic cât şi melodic.
3. Potrivirea între text şi melodie
Melodia va reflecta caracterul şi esenţa mesajului cântării. Vom evita accentele greşite în cântare. Accentele muzicale trebuie să coincidă cu accentele poetice.
Alte considerente
Vă sugerăm să interpretaţi cântarea compusă cu un grup din biserică şi veţi vedea în ce măsură este cantabilă şi uşor de memorat pentru grup. În unele cazuri, dacă aţi scris ceva ritmat, s-ar putea ca pentru grup să fie mai natural un alt ritm. Poate este cazul să lăsaţi ca acea contribuţie a grupului să şlefuiască piesa muzicală, făcând-o astfel mai cantabilă.
Cu privire la subiectul cântării, există o nevoie mare de îmbogăţire a repertoriului bisericilor din România în unele categorii, cum ar fi: „Unitatea în Cristos”, „Duhul Sfânt”, „Căsătoria”, „Misiunea”, „Dărnicia”. Dincolo de aceste sugestii, este binevenită o cântare nouă cu orice subiect.
Dacă doriţi, scrieţi-ne şi câteva cuvinte despre modul în care s-a născut cântarea nouă.