Isaia 6 reprezintă o înțelegere aproape deplină a închinării. Experiența lui Isaia a fost un dialog dinamic între Dumnezeu și robul Său și, într-un sens, între Dumnezeu și poporul Său. Acest model a influențat închinarea sinagogii, și, prin urmare, închinarea bisericii de-a lungul istoriei.
Șapte elemente din experiența lui Isaia:
1. Revelarea
Această experiență de închinare începe când Dumnezeu se descoperă lui Isaia. Profetul L-a văzut pe Domnul în înălțimi. Dumnezeu se revelează și Isaia recunoaște prezența Lui. Noi depindem de această revelare. De aici începe închinarea adevărată. Dumnezeu se revelează celor ce-L caută. Dumnezeu este Cel care caută închinători. Când Îl vedem pe Dumnezeu așa cum este atunci ne vom închina cu adevărat. El își revelează prezența în mai multe feluri.
Ce revelează Dumnezeu?
- Prezența Lui
- Persoana Lui
- Puterea Lui
- Scopul Lui
- Planurile Lui
Arătarea lui Isus în Galileea după înviere – ”Când L-au văzut ei, I s-au închinat.” – Matei 28:17
Care sunt modalitățile prin care Dumnezeu își poate revela prezența?
2. Adorarea
Îngerii s-au adunat şi au cântat ca răspuns la recunoaşterea măreţiei lui Dumnezeu, a puterii Lui şi a sfinţeniei Lui. Adorarea este un răspuns în smerenie la ceea ce este Dumnezeu – un răspuns de dragoste, de laudă, de mulţumire. Cântecul de laudă din Isaia 6 nu se opreşte aici. Acelaşi cântec este în Apocalipsa 4:8 şi în veşnicie.
Care sunt modalităţile în care biserica Îi poate răspunde lui Dumnezeu în adorare?
3. Mărturisirea
Când şi-a dat seama de sfinţenia lui Dumnezeu, Isaia şi-a recunoscut starea de păcat. A recunoscut nevoia de a fi iertat, şi ca răspuns la sfinţenia Lui Dumnezeu şi-a mărturisit păcatele (vs. 5).
Mărturisirea este:
- o recunoaştere a stării noastre,
- o întoarcere de la păcatele noastre -pocăință,
- o cerere de iertare
Exemple: Psalmul 51, Psalmul 66:18
Care sunt modalităţile prin care putem exprima mărturisirea?
4. Iertarea Lui Dumnezeu
Dumnezeu a auzit şi l-a iertat. Isaia a înţeles că a fost iertat de Dumnezeu (vs. 6-7). În Vechiul Testament, în ziua Ispăşirii se luau cărbuni aprinşi ca simbol al purificării şi al iertării oferite de Dumnezeu. Acesta s-a schimbat datorită jertfei lui Hristos. În închinarea noastră, când recunoaştem nevoia de îndurarea lui Dumnezeu suntem asiguraţi de iertarea Lui pe care o primim prin jertfa lui Isus Hristos.
Acest lucru este miezul închinării. Dacă recunoaşterea nevoii de Dumnezeu este importantă atunci cu siguranţă avem nevoie de vestea bună: păcatele noastre sunt iertate. 2 Cronici 7:14; 1 Ioan 1:9
5. Proclamarea
În experienţa lui Isaia după ce a fost curăţit, i s-au deschis urechile ca să poată auzi Cuvântul lui Dumnezeu: ,,Pe cine să trimit, şi cine va merge pentru noi?” (vs. 8) În închinare Dumnezeu vorbeşte, exprimă adevărul Lui. Cuvântul lui Dumnezeu adresat nouă este important pentru fiecare. Proclamarea nu poate fi limitată doar la predică. Dumnezeu ne vorbeşte în mai multe feluri.
Cum vorbeşte Dumnezeu?
6. Dedicarea
Isaia a răspuns la ceea ce a spus Dumnezeu dedicându-se scopului Lui (vs. 8). S-a făcut disponibil acceptând ceea ce i-a cerut Dumnezeu, planul lui Dumnezeu. Disponibilitatea înaintea lui Dumnezeu, exprimată prin ”Iată-mă, trimete-mă”, este o atitudine corectă pentru fiecare credincios care aude Cuvântul lui Dumnezeu. Este o acţiune spirituală a voinţei noastre.
Care sunt modalităţile prin care ne putem exprima dedicarea?
7. Trimiterea
Dumnezeu i-a dat lui Isaia instrucţiuni mai specifice şi i-a zis ”Du-te şi spune poporului acestuia. . .” (vs. 9a). Cel care ne cheamă la El, ne şi trimite. Cel care iniţiază conversatia, ne şi trimite în lume pentru a aduce o schimbare pentru gloria lui Dumnezeu. Suntem trimişi să-L vestim pe Dumnezeu şi să trăim o viaţă de închinare.
Isaia 6 este un dialog dinamic între Dumnezeu şi Isaia. Conversaţia începe întotdeauna cu iniţiativa lui Dumnezeu. Dacă închinarea este o conversaţie atunci procesul planificării închinării este tot o conversaţie – între Dumnezeu şi cel care planifică, între păstor şi oamenii chemaţi în mod special la slujirea aceasta.