Vă prezentăm o schiţă care oferă temele tradiţionale folosite de Biserica Creştină în închinare în fiecare duminică ce precede evenimentul naşterii Domnului Isus – teme care ne conduc în această perioadă atât în închinarea personală, cât şi în cea colectivă.
Cuvântul advent înseamnă ,,a veni la”. Acest termen s-a folosit secole la rând cu referire la cele patru săptămâni înaintea sărbărtorii naşterii lui Cristos – perioadă în care Biserica aşteaptă cu nerăbdare şi se pregăteşte pentru sărbătoarea Naşterii lui Mesia în lumea noastră. Este o vreme de cercetare şi anticipare cu bucurie.
Vă prezentăm o schiţă care oferă temele tradiţionale folosite de Biserica Creştină în închinare în fiecare duminică ce precede evenimentul naşterii Domnului Isus – teme care ne conduc în această perioadă atât în închinarea personală, cât şi în cea colectivă.
Aceste teme pot sluji ca bază pentru citirea Scripturii, pentru timpul de rugăciune, ca subiecte de predică şi cântări în comun sau alte feluri de exprimări muzicale în închinare.
Uneori folosirea unei coroniţe de brad cu cinci lumânări slujea ca un simbol pentru aceste teme şi evenimente. Forma rotundă a coroanei simbolizează natura eternă a lui Dumnezeu, iar verdeaţa reprezintă viaţa şi dedicarea noastră faţă de Domnul Vieţii. În centru se află o lumânare care-L reprezintă pe Cristos, Lumina Lumii. Ea este de culoare albă, spre deosebire de celelalte lumânări colorate, şi se aprinde în ziua Crăciunului.
Coroniţa de brad împreună cu temele fiecărei săptămâni de Advent poate sluji ca un mijloc minunat pentru momentele de închinare din cadrul familiei. Înainte de servirea cinei, întreaga familie se poate aduna pentru aprinderea lumânărilor de pe coroniţă, pentru citirea unui pasaj din Cuvântul lui Dumnezeu şi pentru rugăciune.
În multe biserici, în această perioadă de Advent o familie din biserică aprinde lumânarea corespunzătoare acelei duminici în timpul unui serviciu special de închinare. In fiecare duminică acest rol îi aparţine unei alte familii şi se aprinde astfel o nouă lumânare alături de cele care deja luminează.
Această porţiune din închinare poate să includă citirea unui pasaj din Scriptură care are legătură cu tema duminicii respective, împreună cu o cântare în comun şi un timp de rugăciune.
După prezentarea următoarei schiţe ce conţine temele din această perioadă urmează un model de planificare a primei duminici de Advent.
Schiţa pentru cele patru săptămâni
Prima duminică de Advent: Se aprinde Lumânarea Profeţiei (de culoarea violet, care simbolizează regalitatea) şi reprezintă Speranţa pe care o avem în promisiunile venirii lui Mesia.
Isaia 7:14; Isaia 9:2, 6-7
A doua duminică de Advent: Se aprinde Lumânarea Betleemului (violet) şi reprezintă Pacea adusă doar prin venirea Prinţului Păcii.
Matei 2:1-6; Mica 4:1-3; Ioan 14:27; Ioan 16:33
A treia duminică de Advent: Se aprinde Lumânarea Păstorilor (de culoarea roz, care simbolizează bucuria) şi reprezintă Bucuria aşa cum este descrisă în vestirea naşterii lui Cristos – ,,o veste bună care va fi o mare bucurie pentru tot norodul.”
Luca 2:1-20
A patra duminică de Advent: Se aprinde Lumânarea Îngerilor (violet) şi reprezintă Dragostea care este exprimată prin venirea lui Cristos ca Salvator — ,,Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu . . .”
Ioan 1:1-5, 10-14; Ioan 3:16-17
Prima săptămână
Lumânările reprezintă lumina lui Cristos. Numărul crescând de lumânări aprinse pe parcursul perioadei de advent vorbesc despre o anticipare tot mai vie a venirii lui Cristos.
Citirea Scripturii: Isaia 7:14; Isaia 9:2, 6-7
Cântare în comun: O, vino azi, Emanuel sau Tot pământul azi să tacă – Culegere Jubilate nr. 37
Închinător (un membru al unei familii alese de biserică să conducă acest segment de închinare):
Isus a zis: „Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii.” (Ioan 8:12)
Aprindem lumânarea aceasta ca un semn al luminii lui Cristos care a venit printre noi şi care va reveni în slavă.
(Se aprinde lumânarea în timp ce citeşte)
Biserica: Poporul, care umbla în întuneric, vede o mare lumină; peste cei ce locuiau în ţara umbrei morţii răsare o lumină. (Isaia 9:2)
Închinător (un alt membru din aceeaşi familie): Scoală-te, luminează-te! Căci lumina ta vine şi slava Domnului răsare peste tine. Căci iată, întunericul acopere pământul, şi negură mare popoarele; dar peste tine răsare Domnul şi slava Lui se arată peste tine. (Isaia 60:1-2)
Închinător (un alt membru din aceeaşi familie):
Vino, Doamne Isuse, lumina şi viaţa noastră! Fă să umblăm în Lumina Ta până în ziua revenirii Tale.
Cântare în comun: Tu ne-aduci dimineaţa zorii
Un timp de rugăciune în comun